Kommande utställning:

2/6-19/8-2024
Katarina Kyrka/Benhuset, Stockholm
Maria Q Brising, Zsuzsanna Larsson Gilice, Angelica Olsson & Dag Rosenqvist
Mer information: Katarina kyrka/Benhuset

Exhibitions

13/1-4/2-2024

I DET SOM INTE ÄR

Maria Q Brising – Zsuzsanna Larsson Gilice – Angelica Olsson

I utställningen I det som inte är med Zsuzsanna Larsson Gilice, Maria Q Brising och Angelica Olsson, möts tre konstnärskap i ett gemensamt intresse för teckning, gråskalor och svärta.

I utställningsrummen visas verk som tar sig i uttryck genom installation, skulpturala objekt och rörlig bild, samtliga i grått, en så kallad icke-kulör, en blandning av svart och vitt, ljus och mörker. "I det som inte är" adresserar existentiella dimensioner vilket återspeglas i konstnärernas respektive processer genom abstraktion, det hårda som möter det sköra, trasiga bitar som sammanfogas och fragment av ord och bild. Utställningen grundar sig i en dialog om teckning som medium, materialitet och metod samt hur deras konstnärliga praktiker möts och skiljs åt. Konstnärerna har tidigare ställt ut tillsammans på Sandefjords Kunstforening i Norge 2021, SKF/Konstnärshuset 2022 och Konsthallen Lokstallet 2023. Gemensamt är även att de alla tre är utbildade i Fri Konst vid Konsthögskolan Valand i Göteborg.

VÄLKOMNA på vernissage lördag 13 januari kl 12 - 16!

Galleri 21, Rådmansgatan 5, Malmö

29/4 – 11/6-2023

Present in Absence

Maria Q Brising – Zsuzsanna Larsson Gilice – Angelica Olsson

De är alla tre utbildade på Konsthögskolan Valand i början av 2000-talet och de har tidigare gjort ett antal utställningar tillsammans.

De äger gemensamt ett intresse för det svartvita men uttrycken skiljer sig åt. Det melankoliska möter det utopiska, det episka berättandet möter det fragmentiserade språket och det hårda metalliska står mot det lilla och sköra. I dessa möten av motsatser uppstår en dynamik och dramatik som förhöjer upplevelsen i rummet.

Vernissage 29 april 13.00 (Konsthallen håller öppet 12.00 - 16.00)
Invigningstal 13.00 av Marie Edvinsson Kristiansen, vice ordförande i Kommunstyrelsen i Strömstad.
Presentation av utställningen framförs av Tom Sandqvist som är författare och professor i konstens teori och idéhistoria samt docent i konstvetenskap.

Läs mer om Tom Sandqvist ord om utställningen här.

Performance av Gabriel Edvinsson

Nyckelord för Edvinssons konst är platsspecificitet, ljud, fiktion, berättande och magi.

12 Mars-9 April 2022

SKF/KONSTNÄRSHUSET

Anchor the Absence

Angelica Olsson, Zsuzsanna Larsson Gilice och Maria Q Brising

Övre Galleriet visas utställningen Anchor the Absence med Angelica Olsson, Zsuzsanna Larsson Gilice och Maria Q Brising, tre konstnärer med ett gemensamt intresse för teckning, gråskalor och svärta. Anchor the Absence adresserar existentiella dimensioner och kretsar kring hur de i sina processer rör sig mellan trasiga bitar, fragment och sökandet efter tyngd och omfång, som om de genom konsten skulle kunna förankra något som är frånvarande. I utställningsrummet visas teckning som tar sig i uttryck genom installation, rörlig bild och performance. Utställningen är resultatet av en pågående dialog kring teckning som medium, materialitet och hur deras konstnärliga praktiker möts och skiljs åt. Samarbetet har hittills resulterat i en tidigare utställning på Sandefjords Kunstforening i Norge 2021. Gemensamt är även att de alla tre är utbildade vid masterprogrammet i Fri Konst vid Konsthögskolan Valand i Göteborg.

En längre utställningstext av konstkritikern Sara Arvidsson finns här.

ANCHOR THE ABSENCE MARIA Q BRISING, ZSUZSANNA LARSSON GILICE, ANGELICA OLSSON

ANCHOR THE ABSENCE

MARIA Q BRISING, ZSUZSANNA LARSSON GILICE, ANGELICA OLSSON

Dørene åpnes 6. februar kl 14:00. Grunnet Covid 19 blir det ikke et åpnningsarrangement, men dørene er åpne fram til 16:00. Søndag fra 12-16. Ellers ons-søn 12-16 fram til 7. mars 2021.

På grunn av stengte grenser, kan ikke kunstnerne være til stede. I samarbeid med filmskaper Attila Urban og med støtte fra Norske Kunstforeninger har vi laget en presentasjon av kunstnere. Se link her.

ANCHOR THE ABCENCE er et samarbeid mellom Maria Q Brising, Zsuzsanna Larsson Gilice og Angelica Olsson, tre kunstnere utdannet i masterprogrammet i Fri Konst ved Valand Academy i Göteborg og som siden uteksaminering hovedsakelig har jobbet med tegning som medium. Utstillingen i Sandefjord Kunstforening med tittelen ANCHOR THE ABCENCE tar for seg eksistensielle dimensjoner med søken etter vekt og omfang, samt konkrete aspekter ved tegning som medium. I løpet av prosessen har kunstnerne utvekslet ideer om tegning som medium og diskutert hvordan metodene deres møtes og er forskjellige, samt delt konkrete erfaringer med hva tegning kan være. Utstillingen vil bestå av tegning, stedsspesifikke installasjoner, tekstfragmenter og bevegelige bilder som fyller rommet som helhet og derved flytter betrakteren mellom en kroppslig opplevelse av rå materialer og det sublime, og dermed forankres det som er fraværende.

Tekst av kunstkritiker Sara Arvidsson – Frånvaro utmynnar nästan alltid i saknad. När något eller någon som man har fäst sig vid inte finns kvar längre uppstår en längtan – och den kan man antingen välja att omfamna eller förtränga.

Link til teksten i sin helhet.

Dokumentations bilder Sandefjord Kunstforening 2021. Foto: Øystein Thorvaldsen

Texts

Kulturtidningen Zenit #70 2024

I det nyutkomna vårnumret av Kulturtidningen Zenit har jag fått möjligheten att skriva en krönika "Det personliga är politiskt - Om konst och klass" som följer upp det outtömliga ämnet som har aktualiserats allt mer under den senaste tiden. Ett ämne vi behöver prata mer om.

I numret finns artiklar om AI, Uddenberg som nu stängt efter att ha drivit galleri i 50 år, konstnärerna Britt-Marie Jern, Eric Langert, Isabella Hällsjö, kompositören Paula af Malmborg Ward, Galleri Cora Hillebrand, Göteborgs operans danskompanis chef Katrin Hall, och texter på teman kring stad och litteratur m.m. Länk


Vad är grejen med samtidskonst?

Vad är grejen med samtidskonst? : en handbok för nyfikna / [text Angelica Olsson i samarbete med konstkonsulent Karin Lundmark].

Olsson, Angelica (författare) Lundmark, Karin (författare) Västra Götalandsregionen (utgivare) Publicerad: Göteborg : Kultur i Väst, 2016 Svenska 73 sidor

Wake Up! Text om Jannicke Låker för Svilova (2014)

I två decennier har Jannicke Låker konsekvent utforskat filmmediet genom att behandla frågor kring sociala tabun så som skam, skuld och psykisk misshandel. Inför visningen av de tre videoverken på Svilova har konstnären Angelica Olsson skrivit texten Wake Up!, där hon identifierar samhällskritiken som genomsyrar Låkers hela konstnärskap. Texten ger en ingång till Låkers videoverk genom exempel från filmhistorien och det samtida politiska klimatet.

Jannicke Låkers"… samlade arbete undersöker samhällets tillstånd genom att iscensätta situationer ur denna verklighet. Vi iscensätter ständigt våra egna liv, det delar vi med filmskapare som Jannicke Låker. Men bakom lyckade fasader, framgångsrika titlar och de sociala mediernas alteregon finns en annan parallell aspekt av verkligheten som avtäcks genom Låkers konstnärskap och som en underliggande ström flyter samhällskritiken" - A. Olsson

Jannicke Låker är född 1968 i Drammen i Norge men bor sedan många år i Berlin. Hon arbetar huvudsakligen med film och performance i sitt konstnärskap. J. Låker är utbildad på Konstakademien i Trondheim och på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hennes arbeten har visats på bland annat Whitney Museum i New York, Moderna museet i Stockholm, MOMA New York och Museet för samtidskonst i Oslo. Mer information: www.jannickelaker.com

Svilova är en kulturplattform som fungerar med stöd av Göteborgs stad kultur, Västra Götalands kulturnämnd och Statens kulturråd. Mer information: www.svilova.org

Paletten #2 2010 Artikeln "Annica Karlsson Rixon och Anna Viola Hallberg - Samarbetet som metod"

Palettens nummer har konstnärliga samarbeten som tema. Numret inleds med att konstnären Angelica Olsson ger en bred presentation av Annica Karlsson Rixons och Anna Viola Hallbergs foto- och videoinstallation State of Mind, som dokumenterar hbtqi-scenen i S:t Petersburg. Verket är aktuellt på Modernautställningen som öppnar på Moderna museet 2 oktober och är exempel på ett långtgående samarbete både mellan två konstnärer och mellan konstnärerna och dem som medverkat i projektet.